GLAS | Communicatiebureau in Gouda

> ‘Als in een heldenfilm ligt daar plots het IJsselmeer’

MyToyota voorjaar 2015

Zodra het op voorjaar begint te lijken, pakt Kasper van Kooten (43) zijn racefiets en ontvlucht hij Amsterdam voor een rondje langs schilderachtige Noord-Hollandse vissersdorpen. En als de benen vermoeid raken, strijkt hij neer in zijn favoriete dorp: Durgerdam. ‘Deze plek is pure nostalgie.’

door Wim Glas

Hij werd geboren in Zuidoostbeemster, een dorp in het hart van Noord-Holland, grenzend aan Purmerend. Op zijn zevende verkaste hij naar Hilversum omdat zijn vader, Kees van Kooten, de files op weg naar zijn werk beu was. We verhuisden van het open, mooie polderlandschap in de Beemster naar het villa-achtige, kakkineuze, maar zeer bosrijke Hilversum.” Inmiddels woont Kasper van Kooten ruim 20 jaar in Amsterdam. Maar het polderlandschap kan hem nog steeds bekoren. Durgerdam, net boven de stad, in het bijzonder.

Waarom Durgerdam?

“Eind jaren negentig – ik was een jaar of 25, 26 – speelde ik in All Stars. De voetbalwedstrijden in de film en later in de serie, namen we ’s zomers op bij amateurvereniging DRC in Durgerdam. Het was een magische tijd. ’s Ochtends op mijn krakkemikkige fietsje vanuit Amsterdam de Schellingwouderbrug over naar Durgerdam. Heel de dag filmen. Tijdens de zomeravonden die volgden, sprongen we van de steiger om te zwemmen en zagen we hoe in de verte IJburg werd opgespoten. De grap is dat ik daar later nog een aantal jaren heb gewoond. Toen had ik dus uitzicht op Durgerdam. In Durgerdam ligt geschiedenis, het is nostalgie. Ik hou van het buiten zijn. Bij het water. De eerste keer dat mijn vriendin en ik samen een stukje gingen fietsen, reden we naar dat steigertje en hebben we kaaskroketjes gegeten en rosé gedronken.”

Wanneer kom je er het liefst?

“Het voorjaar is mijn favoriete jaargetijde. Zodra het een beetje weer begint te worden, stap ik op mijn racefiets en rijd ik de stad uit, de brug over, de polder in voor een rondje langs de mooiste dorpjes van Noord-Holland. Je snuift het landschap dan echt op. Er zitten ook heel veel dieren hier, met name vogels. Prachtig als je dat allemaal weer hoort kwetteren. En kalfjes door de wei ziet stuiteren. Het hele stuk van Durgerdam naar Uitdam rijd je over de dijk langs het IJsselmeer. In elke knik staan picknicktafels en kun je je auto parkeren. Met tien passen loop je de dijk op en dan – als in een heldenfilm, wham – ligt plots dat hele IJsselmeer voor je met die oude botters, vissersboten. Prachtig. Je kunt er ook heerlijk zwemmen. Dit zijn echt vakanties in eigen land.”

Waar moet je zijn voor de inwendige mens?

De Oude Taveerne in Durgerdam is een gezellig hotel-restaurant aan het water. Het heeft een ouderwets bruin-café waar nog kleedjes op de tafel liggen. Na een rondje op de fiets eindig ik hier steevast voor een kop koffie met appeltaart. Maar ook voor romantische zonsondergangen met je geliefde kun je hier goed terecht. Verderop ligt Monnickendam. Dat is toch een beetje het Venetië van Noord-Holland. In de oude haven kun je fantastisch mosselen en Thais eten.”

Ben je graag op het water?

“Vroeger heb ik veel gezeild met vrienden en ik heb een tijd een sloepje gehad. Als ik op reis ga, zoek ik graag steden op die in de buurt liggen van het water. Barcelona en laatst nog Los Angeles. Ik heb ook een boek geschreven dat is gebaseerd op mijn opa die in de jaren 20 op de Holland-Amerikalijn heeft gevaren (‘Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel’, red.). Water loopt als een rode draad door mijn leven. In Durgerdam vind ik het water langs de dijk magisch, die zoete geur, briesje erbij. En soms, bij een heel strenge winter, kun je hier ook schaatsen. Dat vind ik fantastisch. Een jaar of zeven geleden ben ik van Monnickendam naar Marken geschaatst.”

Je acteert, schrijft, speelt muziek. Wat staat er nog op je bucketlist?

Er is niet iets wat ik per se nog moet doen van mezelf. Ik doe wat ik wil doen, vrijwel zonder concessies. Ik ben wel een laatbloeier. In mei komt Ventoux uit en voor het eerst heb ik een hoofdrol in een film. Maar ik ben daar niet op uit geweest. Het kwam zo. Ik vind schrijven geweldig. Het lijkt me leuk om nog eens een boek te schrijven dat puur op zichzelf staat, dus niet als basis voor een voorstelling. Of een mooi televisie- of filmscenario. Fictie en fantasie liggen me goed. Daar ben ik benieuwd naar. Dat zou ik nog willen verkennen.”

Kasper in ’t kort

Kasper van Kooten (1971) is zoon van Kees van Kooten en Barbara Kits en broer van Kim van Kooten. Hij studeerde in 1996 af aan de Theaterschool in Amsterdam. Inmiddels werkt hij aan zijn negende theaterprogramma ‘Bonte avond’ waarmee hij vanaf september zal gaan toeren. Bij het grote publiek is Kasper vooral bekend van zijn tv-rollen in Toscane, Moordvrouw en All Stars. Vanaf 14 mei is hij te zien in de film Ventoux, naar het boek van Bert Wagendorp. In dezelfde maand verwachten hij en zijn vriendin Lisa Mioch hun eerste kind. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *