GLAS | Communicatiebureau in Gouda

> Taalvaardigheid studenten verbijsterend

taalniveau-studenten-beneden-alle-peil

Eerstejaars HBO-studenten maken gemiddeld 81 taalfouten per volgeschreven A4. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anouk van Eerden van de Hanzehogeschool en Mik van Es van de Rijksuniversiteit Groningen.

De resultaten bevestigen eerder onderzoek naar de taalvaardigheid van studenten. Eerstejaarsstudenten blijken niet in staat het basisschoolniveau te halen.

De onderzoekers probeerden het aantal gemaakte taalfouten meetbaar te maken door Groningse studenten een simpele tekst te laten schrijven. Ze richtten zich daarbij op basale taalfouten die afbreuk doen aan de begrijpelijkheid van een tekst.

Verkeerde en overbodige woorden

De meest voorkomende fouten zijn verkeerde of overbodige woorden. Onderzoekster en hbo-docent Anouk van Eerden geeft een voorbeeld:

Frisdranken waar de suikergehalte bijna met de helft gehalveerd wordt.

Verrassend genoeg gaat het om studenten die een taalstudie volgen. Van Eerden vindt het aantal fouten dan ook “verbijsterend”. Verkeerde woordkeus, onjuiste interpunctie en rare zinsconstructies vormen 60 procent van het aantal fouten. Slechts 2 procent van de gemaakte vergissingen betrof een dt-fout.

De onderzoekers ontwikkelden het onlineprogramma TAVAN (Taalvaardigheid Nieuw). Daarmee herschrijven studenten foutieve teksten. Na twintig uur oefenen bleken studenten 20 procent minder fouten te maken.

Tja, kom je als HBO-student nog altijd uit op 64 fouten.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *